Wie was Karel Rym?

De wonderbaarlijke geschiedenis van Kareltje Rijm

Kareltje Rym werd, lang geleden, in Gent geboren. De tijd waarin hij leefde noemt men de Middeleeuwen. Hij was de oudste van nog zeven broers en zusjes. Karel’s familie was rijk en machtig. Ze leefden lange tijd in een groot kasteel en hadden hun eigen echte wapenschild, gemaakt van goud. Op het schild stond een grote, gevaarlijke leeuw, waar onze kleine Kareltje stiekem een beetje bang voor was…
Karel was een echte avonturier! Toen hij iets ouder was, maakte hij een lange, moeilijke reis over vele bergen naar het land Italiƫ. Terug thuisgekomen, werd onze Karel een echte man. Hij trouwde met Katharina en kreeg een dochtertje, Johanna en een zoontje, Filibert. Katharina stierf een week na de geboorte van Filibert, maar Karel hertrouwde en de kinderen kregen een stiefmoeder, Elisabeth.
Karel werd een rijk en belangrijk man, graag gezien door andere belangrijke mannen. Hij was erg slim en sprak meer dan zes talen, die hij had geleerd op school, in ItaliĆ«. Karel werd zelfs graag gezien door de Keizer, die hem tot ridder sloeg en alweer op reis stuurde naar het land… Turkije!
Karel vertrok op een spannende reis doorheen verschillende landen om uiteindelijk in Turkije aan te komen. Hij nam vele kostbare geschenken mee  van zijn Keizer voor de Turkse Sultan. Karel leefde meer dan vijf  jaar ver van zijn familie, zijn vrienden, in een omgeving die heel anders was dan wat hij gewoon was… Hij had in het begin een beetje heimwee, maar leerde al snel de gebruiken van de Turkse mensen kennen. Karel hield heel erg veel van de planten en bloemen die in Turkije groeien. Hij liet bloembollen en zelfs kleine boompjes vanuit Turkije naar gent overkomen, waar hij een prachtige tuin had. Wist je dat de tulp in die tijd nog bijna niet voorkwam bij ons? De eerste tulpenbollen werden door reizigers vanuit Turkije naar hier gebracht.
Karel keerde uiteindelijk na een dikke vijf jaar naar zijn huis en zijn gezin terug. Maar er was onrust in het land en er hing oorlog in de lucht. Karel en zijn gezin beleefden nog vele mooie jaren samen. Tijdens de zomers genoten ze van hun huis op het platteland. Maar de oorlog werd heviger…
Spaanse soldaten maakten het platteland onveilig, en Karel ging terug in  de stad Gent wonen. Hij overleefde de belegering van Gent niet, en stierf in 1584.
CHRISTIAENS. J.,De Vlaamse staatsman en humanist, Karel Rym’ Gent, 1980 (onuitg. licentiaatsverh. RUG).
bRON: Nationaal Biografisch Woordenboek, deel 10, p. 559-565