De Kunstenaar

WiSPER heeft na een lange selectieprocedure gekozen voor beeldend Kunstenaar



Hans zal samen met de buurt een kunstwerk ontwerpen en realiseren. We voorzien de onthulling van dit bespeelbaar kunstwerk in de herfst van dit jaar..



Enkele maanden later:

Hans De Pelsmacker en de buurtbewoners van het Karel Rymhofplein stellen voor:“verweven”

Het uitgangspunt voor een zinvolle ingreep op het Rymhofplein, is de creatie van een sculpturaal kunstwerk dat een coherent geheel vormt met de omgeving. Evengoed kan het als functioneel object gezien worden. Het kunstwerk moet er vooral zijn voor de omwonenden, passanten en toeschouwers. 


Beschrijving, technische en inhoudelijke toelichting

Het kunstwerk bestaat uit 2 monumentale horizontale elementen: een geometrische balkvorm in beton en een organische vorm in hout. Beide delen vormen één geheel en worden afzonderlijk centraal op het plein in relatie tot elkaar geplaatst.

De balkvorm, met een hoogte van 40 cm, bestaat uit een reeks wit gekleurde betonnen balken die in één lengte van ongeveer 8 meter worden geplaatst. De gepolijste bovenzijde en de juiste hoogte zorgen ervoor dat zij als zitelement functioneren. Op de verticale zijwanden vormen verschillende reliëfs een fries over de volledige lengte van de bank.
De reliëfs zijn geïnspireerd op ontwerpen en realisaties van de buurtbewoners. Alle uitgekozen voorwerpen worden gestileerd en geboetseerd in was. Ze worden verwerkt in de mal waarin de betonnen reliëfs nadien worden gegoten.

De organische vorm meet maximaal 11 x 3 meter met een hoogte tot 1,2 meter. Het is een compositie die bestaat uit aan elkaar bevestigde houten planken. De LARIX –planken worden aansluitend tot een gesloten golvende vorm verlijmd op een stevige skeletconstructie. Het geheel wordt met schroeven verankerd. De ijzersterke constructie/vorm is geschikt om op te klimmen, te picknicken, te zonnen.... Er zijn geen holtes, achterzijden of bereikbare binnenkanten. Het wordt één gesloten geheel.

Deze houten vorm vindt zijn inspiratie in de drapering van een stuk stof. De keuze voor drapering verwijst naar het belangrijke textielverleden van het Rabot. In de 19de eeuw was er een belangrijke textielindustrie. De participanten worden betrokken vanaf de ontwerpfase tot het realiseren op het plein.

De titel “verweven” vat eigenlijke alle aspecten van dit kunstwerk samen in één term. De verwevenheid van het textielverleden in een drapering met motieven en banken die sculpturaal worden uitgewerkt enerzijds en, de verwevenheid van de verschillende culturen in deze woonomgeving die worden verbeeld in het fries anderzijds. Maar evengoed de complexe en contextuele sociale verwevenheid doorheen de tijd voor, tijdens en na de realisatie van dit kunstwerk.

Participatie: werkwijze en verloop

Vooreerst worden de buurtbewoners en verantwoordelijken uitgenodigd op een informele bijeenkomst om kennis te maken met het project en met de kunstenaar.
Er wordt een oproep gelanceerd om hieraan vrijwillig mee te werken.

Er wordt een soort markt georganiseerd waarop buurtbewoners vrijwillig hun dierbare objecten meebrengen en etaleren. Tijdens dit “toonmoment” wordt veel bekeken en besproken om zo tot een selectie te komen. Alle objecten worden gefotografeerd en digitaal in een objectenbank verwerkt.

De betonverwerking gebeurt in een bedrijf. Hier is geen enkele participatie mogelijk. Wel een geleid bezoek door de mensen van Urbastyle zelf. (De school KOMPAS – die tevens meewerkt aan dit project kreeg een uitgebreide rondleiding in het betonbedrijf en mocht tevens als eerste een glimp opvangen van de bank in aanmaak)

Het tweede luik omvat de houtconstructie. Deze wordt ter plaatse gemaakt op het Rymhofplein. Alle buurtbewoners worden hier actief voor uitgenodigd en via de blog worden deelnemers op de hoogte gehouden van de werkplanning en de vorderingen.

Integreren en optimaliseren van groen

De groendienst plant een notenboom, die zal zorgen voor schaduw en lichtspel op zowel de houtsculptuur als de betonnen bank. Tevens zal de beplanting in de bloembakken aangepast worden naar zachtere en kleurrijkere beplanting. De groendienst zal als partner van de Rymhof werkgroep deze aanpak inplannen tussen september 2011 en december 2011.

 Een glimp op de slotfase van het Rymhofproject: het realiseren van het ontwerp (gestart op 15 september)